torstai 6. syyskuuta 2012

7. Ja millä näitä kuvia piirretään?

Nyt siis tulossa ihan järkyttävä määrä kuvia. No ei ihan kamalasti, mutta muutama kumminkin. Yritin kyllä pienennellä niitä, niin lataa vähän nopeammin jne :)

Eli tarkoituksena olisi vähän valottaa, että minkälaisia välineitä mulla on käytössä piirtämiseen. Koska piirrän paljon tietokoeella niin esitelläämpä ne ensin.

Tuossa on minun ehdoton ihanuus, jota en antaisi pois mistään hinnasta. Eli Wacom Intuos4. Hintaa oli lähemmäs 500e ja ilmeisesti siis ihan ammattilaisten käyttämä ja todellakin toimiva ja hyvä! Edellinen piirtopöytäni oli Aiptekin joku versio (harmaa..?) ja sillä oli siis hintaa uutena n. 100e. Laatueron huomaa, mutta Aiptek palveli minua hyvin ja sillä oli hyvä aloittaa piirtäminen. Voi olla, että nyt kun kehitystäkin on taidoissa ja koneella piirtämisessä tapahtunut ja ohjelmisto on vaihtunut käytössä, niin Aiptekillakin olisi saanut paljon hienompia kuvia. Vähän varmaan sama juttu kuin siinä, että aloittelija ostaa järkkärin ja saa sillä otettua pokkarilaatuisia kuvia... eli mitään ei osaa, vaikka olisi superhienot välineet jos ei osaa käyttää sitä hienoa tavaraa/välinettä. Ai niin, suurin syy miksi vaihdoin tähän Wacomin piirtopöytään oli se, että Aiptek oli kokoa A5 ja nykyinen on kokoa A4. Halusin siis piirtoalueeltaan isomman piirtopöydän, koska sen kanssa on itselle helpompi piirtää.


Keskellä on siis piirtoalue, joka kokoa voi säädellä oman mielen mukaan. Vaikka koko nyt onkin tuo A4, niin pöytä on eniten kulunut keskeltä pienen suorakulmion sisältä (ylemmässä kuvassa saattaisi näkyä noita vaaleita viivoja?) ja vähemmän kulunut reunoilta, josta se on vielä ihan karhea. Kulutin ensimmäisen kynänkärjen tosi nopeasti, kun piirsin paljon alussa. Lisäksi tuo alku'karheus' varmasti kulutti kärjen nopeasti. Onneksi on vaikka minkälaisia varakärkiä mukana ja niitä voi siis ostaa lisää jos kaikku kuluu loppuun. Mutta keskusta on nyt siis aivan sileä ja kärjet kuluvat vähemmän.
Viereinen kuva näyttää piirtiksen reunassa olevat pikanäppäimet. Siitä pääsee valikoihin tai voi valita Shift, Crtl, Alt tai käsi-toiminnon. Ympyrän keskellä on painike josta tulee Auto Scroll/Zoom, Cycle Layers, Brush size ja Canvas Rotation. Sitten niitä vo säädellä pyörittämällä tuota ympyrää sormella vasta- ja myötäpäivään. Se toimii siis kosketuksella. Ylemmistä nappuloista en ole vielä ottanut selvää :D
Ja tämän piirtiksen voi vaihtaa toisin päin jos on vasenkätinen, mutta minä olen oikeakätinen ja nuo pikanppäimet on siis aina vasemmalla puolella.

 Mitäänhän piirtiksellä ei tee ilman kynää. Tässä mallissa on todella kiva pieni ja kevyt kynä. Mukana tuli tuo kynäteline, jossa on sisällä niitä vaihtokärkiä. Niitä on pehmeämpiä ja sitten kovempia, eli voi valita millä tykkää piirtää.
Kynän päässä on pyyhekumi, eli kun kynän kääntää ympäri ja pyyhkii, niin ei tarvitse aina erikseen vaihtaa pyyhekumiin, jos haluaa jonkun viivan pois. Brushin koko pitää tosin aina säätää erikseen. Kynässä on myös tuolla aika alhaalla pari näppäintä, jotka toimivat myös oikeana ja vääränä hiirenä :)


Siinä on sitten 'työpiste'. Piirtis on niin iso, että se on puoliksi ulkona pöydältä. Laitan sen aina sivuun, jos en käytä sitä. Joskus, jos tarvitsen isompaa näyttöä, niin viritän tietokoneen kuvan näkymään telkkarin näyttöön (se on ihan tuossa vasemmalla vieressä) ja piirrän sitten siitäkäsin. Sitten pitää kääntyä telkkaria kohti ja tuossa on vähän huononlaisesti tilaa.. mutta kyllä se jotenkin onnistuu. Telkkarin näytössä on vaan aina turhan tummat värit, pitäis säätää niitä..Sitten nämä ihanat ohjelmani. Piirrän nykyään pääsääntöisesti vain Photoshopilla. Käytän enemmän tuota CS4:jää, ehkä koska se on vaan ollut tosi toimiva. En ole piirtänyt yhtään kuvaa Elementsillä, mutta ehkä sitä joskus voisi jopa kokeilla :D En osaa edes sanoa, miten erilainen se on toiminnoiltaan koska olen kokeillut sitä tasan kerran ja en edes muista sainko sitä hommaa edes tehtyä tuolla. Muutenkin hirveän synkkä ja kaikkea.. en tykkää.


Sitten siirrytään tavalliseen piirtelyyn ja unohdetaan tietokoneet.
Ensimmäisenä esittelyyn piirroslehtiöt, mitä löytyy tällä hetkellä. Vasemmanpuoleinen on vasta ostettu, se on vähän 'huokoisempaa' paperia, ja toimii lyikkäreillä, puukynillä ja liiduilla/vahaliiduilla jne. Linet voi tehdä tussilla, joka ei levitä hirveästi eli esim. stabilon ohutkärkisillä kynillä. Paksumpi tussi leviää heti ja jälki on ihan järkyttävän näköistä. Tämä on siis ostettu Suomalaisesta kirjakaupasta joskus. Oikean puoleinen on Tiimarista hankittu, osoittautui todella hyväksi, nyt siinä onkin enää ihan muutama paperi jäljellä. Harmittaa, koska sitä ei varmasti enää löydy ja pitää etsiä joku muu hyvä paperi. Eikä ollut edes kallista.. silloin :P Käytän myös ihan luonnosteluun ja piirtelyyn aika paljon perus tulostuspaperia ja ruutupaperia.


 Tässä on yhdet puuvärit mitä omistan. Just hyviä 'eläinsävyjä' ja ainakin ruskeita on käytetty suht. paljon siihen nähden miten paljon olen värittänyt kuvia käsin. Olen hävittänyt sen sinisen mönjän tuosta keskeltä, se oli ihan sika hyvä kun halusi mm. lyijykynän jäljet linejen alta pois ilman että tarvitsi pyyhkiä paperia rikki pyyhkärillä. Riitti että tuolla sipaisi, niin kynänjälki jäi kiinni tuohon.  //EDITT Sain tiedon että tämä sininen mönjä on hiilikumia. Kiitos asiasta valaisijalle :)


Nämä on sitten taas toiset puukynät, jotka siis leviää veden kanssa. Hmm.. olenko kokeillut vesijuttuja ehkä kolmesti? :D Tosi paljon värivaihtoehtoja, mutta kaikki on aika tummia sävyjä. Vaalenee sitten kun levittää vedellä.


Sitten nämä Derwentin lyikkärit! Tämä on se pehmeä kokoelma, eli B-kyniä enemmän. Niitä on kai monenlaisia settejä myytävänä. Kuten huomaa, niin käyttö on ollut kovaa, osa on jo aika pieniä. Ne on pehmeysjärjestyksessä tuossa, eli vasemmalla kovimmat ja oikealla pehmeimmät (B8). Osa ei ole tuossa, vaan jossain muualla ja laitoin tuohon nyt pari muuta lyikkäriä mitä löysin.
Tykkään ihan sikana pehmeistä lyikkäreistä, varsinkin silloin kun pitää tehä jtn varjostuksia yms. Eri pehmosilla saa erilaisia värisävyjä ja kovilla voi sitten luonnostella ensin tai tehdä jotain himmeämpiä juttuja...

Kuten huomaa, en osaa kovin taiteellisesti selittää näitä välineitä, koska en osaa edes käyttää niitä oikein :D


Sitten on vielä näitä rajauskyniä, joista esittelen vain yhden. Ostin ensimmäisen ProMarkerini ihan muutama kuukausi sitten. Tajusin että se on hemmetin paksu molemmista päistä, joten olin ihan allapäin siitä että eihän tätä voi edes käyttää! Sitten satuin vähän aikaa sitten törmäämään Tiimarissa tuollaisiin lisäpäihin, jotka ovat pieniä! Ostin ne ja nyt voin taas käyttää tuota kynää :D Eli nyt siinä on mahdollista piirtää 3 eri kokoista viivaa, koska minulla on noita lisäpäitä :) Lisäksi käytän LYRA:n Aqua Brush Duo kynää, jossa on myös kaksi erikokoista päätä. Se on kuitenkin jo ihan lopussa. Ja sitten linejä piirrän myös ihan tavallisilla stabilon mustilla ja ruskeilla ohuilla kynillä :)

Jos on kysymyksiä, niin saa esittää.

- nica


2 kommenttia:

 1. Olisitko kiinnostunut piirtämään tilaustöitä?:) mulla olis tarvetta neljän koiran kuville :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, teen tilaustöitä sopimuksen mukaan. Kannattaa laittaa vaikka sähköpostia nica@teepa.net ja kertoa tarkemmin :)

   Koiria en ole sitten hirveästi piirrellyt, mutta eipä niitä tilareitakaan tarvitse ottaa jos ei kuva miellytä :)

   Poista