maanantai 17. kesäkuuta 2013

53. Ratsastushistoriikki

Kun nyt ei ole taas vaihteeksi kerinnyt piirrellä sitten yhtään, niin haluan kirjoitella jotain järkevääkin. Tästä tulee ihan pirun pitkä, mutta en kerro kaikkea niin tarkasti. Asiat on myös hyvin sekalaisessa järjestyksessä, sillä mietin pitkään laittelenko kaikkia nimiä esille. Päädyin kuitenkin siihen, että en laita niitä esille, sillä haluan kirjoittaa suht. anonyymisti. Katsotaan, jos joskus rohkaistun laittamaan enemmän kuvia yms. täydentämään tätä vähän.

Jos haluatte esim. Englannin ajoilta enemmän kuvia ja kertoilua, niin kertokaa! Kirjoitan mielelläni, jos teillä riittää mielenkiintoa lukea.
Saatte siis nyt maistiaisia ratsastushistoriastani :) Näin se suurinpiirtein meni..

Ensikosketuksen hevosiin sain varmasti silloin, kun kävin isän mukana eräiden tuttujen tallilla. Siellä oli siihen aikaan muistaakseni yksi poni, jolla sain sitten muutaman kerran olla talutuksessa pikkuisella hiekkakentällä ja toisen kerran pääsin mukaan istumaan kärryille, kun ponilla lähdettiin ajamaan. Kävin myös muutamia kertoja joidenkin eri hevosten selässä, kun jossakin tapahtumassa sattui olemaan talutusratsastusta.

Minua muutaman vuoden vanhempi serkkutyttö kävi ratsastamassa tällä kyseisellä tallilla, missä minäkin oli isäni kanssa käynyt. Sinne tuli lisää hevosia ja tuntitoimintaa. Sittenpä minäkin aloitin siellä ratsastamisen. Menin poneilla ja pikkuhiljaa pääsin ratsastamaan suomenhevosilla ja puoliverisillä. Hyppäsin ensimmäistä kertaa ihanalla kimolla ponilla ja este taisi olla joku miniristikko. Pidin muutenkin siitä ponista aivan valtavasti ja sainkin mennä sillä tunnilla melkein joka kerta. Kävin tallilla kesäleireillä muistaakseni 3 kertaa, (ensimmäinen leiri oli 2 luokalla.. ehkä jos muistan oikein) aloitin estetunneilla, kävin maastotunneilla. Joskus ratsastin kaksi kertaa viikossa, joskus menin vain yhden tunnin, pääsin valmennusryhmään ja sain startata ensimmäiset estekisani jääräpäisellä suomenhevosella, jonka kakkoshoitaja olin.
Kävin myös muutamilla sporttileireillä, jossa ratsastus oli järjestetty eri tallilla, joten silloin tuli käytyä toisellakin tallilla maksullisilla tunneilla. Muuten olen kyllä ollut melko uskollinen tälle ratsastuskoululle, jossa aloitin ratsastamisen.
Kerkesin käydä siellä tunneilla n. 12 vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti, mutta kuitenkin. Tuntui todella haikealta jättää tuntilaisena oleminen kokonaan pois, mutta oman hevosen myötä ei siihen olisi enää ollut rahaakaan. Tosin äiti vielä siellä käy tunneilla ja meinaan raahata tuon oman konimuksen sinne joskus, niin että äiti pääsee sillä tunnille ja opettelee ratsastamaan sillä :D

Kerkesin välissä käydä USA:ssa reissuilemassa ja siellähän käytiin myös tallilla ja pääsin ratsastamaan. Paikka oli westerntalli, mutta siellä oli yksi englantilaistyylillä koulutettu hevonen, jolla menin. Sain kehuja mm. pohkeiden käytöstä ja hevosen hallinnasta.
Sain myös vuonna 2005 ensimmäisen kokonaan oman hoitohevosen Kiltsun, joka oli siis yksityinen hevonen. Se oli islanninhevonen, joka oli aivan valtavan itsepäinen ja monet kerrat sen kanssa tuli tuskailtua. Kuitenkin tämä hepo on ja oli aivan valtavan rakas minulle ja se on ollut tässä lähellä nyt monta vuotta. Nyt se kuitenkin lähti kauemmas ylläpitoon ja minulla ei ole mahdollisuutta käydä sitä katsomassa enää. Herralla alkaa kuitenkin ikääkin olemaan jo aikas paljon, joten ihan hyvä kun se pääsi nyt kevyempään käyttöön.

Vuodelta 2005 alkukesä ennen Englantiin lähtöä. Omistan nuo
ratsastusvaatteet vieläkin :D Ainoastaan kypärä on hävitetty.
Olen kasvanut siis vain leveyssuunnassa :D Ja no ehkä vähän
pituuttakin..

Kuitenkin vuonna 2005 tapahtui aika radikaali muutos ratsastusrintamalla. Muutimme vuodeksi Englantiin. Aluksi tuntui, että nyt muuten jäi sitten ratsastus vuodeksi. Kävimme nimittäin kiertämässä ratsastuskouluja ja kyselemässä tunneille pääsemisestä. Melkein kaikissa paikoissa olisi pitänyt ottaa ensin monta yksityistuntia ennen kuin pääsee ryhmätunneille. Yksi hieno paikka (siellä oli andalusialais orejakin..) vaati täyttämään lapun, jossa piti selostaa kaikki ratsastuskokemus, painot, pituudet.. yms. ja heiltä päin otettaisiin yhteyttä jos tunneille mahtuu mukaan. Kerkesin vähän aikaa katsomaan yhtä tuntia maneesissa, niin ponit puksuttelivat aivan toistensa hännissä ja menivät kaikki letkassa jonkun käsketyn ratsastusradan tien. Onneksi en sitten päässyt sinne.Cai ja minä vuonna 2005 tai 2006
Kävimme kuitenkin vielä yhdellä farmilla nimeltä Erw-r-Delyn stud farm, jossa oli yksityisiä hevosia. Piipahdimme yardilla (eli tallipihalla) ja juttelimme tallin pitäjän kanssa ja ensin vaikutti että farmilla ei ole ylimääräisiä hevosia. Sitten aikani silittelin Bridie nimistä ponia ja lopulta tallinomistaja Maria sanoi, että hän voisi kuitenkin yhdeltä hevosenomistajalta kysyä, että tarvitseeko hän apua.
No, samana iltana tämä yksi hevosenomistaja tuli sitten meille käymään ja sovittiin että menen seuraavana päivänä kokeilemaan Cai Tyler nimistä ponitammaa.
Niimpä menin, pärjäsin sille ja sain siitä projektin. Se oli 4 vuotias, ihan raaka, vähän huonokäytöksinen ja todella laiska. Se ei osannut nostaa edes laukkaa saatika hypätä esteitä. Ja minä 12 vuotias tyttö sain sen käyttööni. Diiliin kuului maksaa ponin kengityksen (n. 50 puntaa 6-8 viikon välein) ja käydä siivoamassa sen karsina joka päivä.

Olin ilmeisesti kuitenkin niin etevä, että rupesin saamaan muidenkin poneja ja hevosia ratsastettavaksi. Sain jopa kaksi hevosta Cain lisäksi kilpailtavaksi. Kilpailin maastoesteillä ja esteillä, sekä show-luokissa (Jossa muuten Cai nappasi Prettiest face-palkinnon (pokaali ja ruusuke!)). Olisin saanut mennä myös koulukilpailuihin, mutta harmittaa kun en mennyt :/ Kävin pony clubin tunneilla ja kisoissa, yardilla järjestettiin ratsastusleikkikisoja, valmennuksia, talkoita, yhteisiä tapahtumia, syntymäpäiviä, matkoja ja vaikka mitä. Sain hypätä erilaisilla hevosilla, sain ratsastaa erilaisilla hevosilla.. ai että, lähtisin kyllä takaisin jos voisin :)

Cai<3
Koin kyllä matkan varrella niin onnistumisia, kuin epäonnistumisiakin. Välillä meni hermot ja välillä kaikki oli ihanaa.

Cai on nyt 12 vuotias ja ilmeisesti todella fiksu tamma! Ideana olisi lähteä käymään Englannissa syksyllä.. toivottavasti se onnistuu sillä minulla on tuota ponia ihan mieletön ikävä.

Muistan, kun viimeisenä päivänä tallilla Cai oli pötköllään karsinassa ja istuin sen vieressä itkua tuhrustamassa ja lupasin että tulen vielä joskus katsomaan sitä ja tuon sille minttukarkkeja. Istuin myös pitkän tovin karsinan ikkunalaudalla ja katselin tammaa ja rapsuttelin, jos se tuli tarpeeksi lähelle että ylsin.


Alps Parkin maastoesteradalta

Tähän tammaan rakastuin englannissa myös, peitsari.
Tallin viereisen pellon tinker-lauma. Kokovalkoinen on ori.
Tuonne meiltäkin karkasi pari poni kerran ja sieltä niitä sitten jahdattiin.

 
Milton ruuna jolla käytiin aina kaupassa. Sain tältä yhden
todella kipakan potkun reiteen, kun juoksin sen vierellä...


Tulimme takaisin Suomeen. Jatkoin ratsastustunneilla käymistä ja hoitohevosen hoitamista. Hoitoheppa vaihtoi tallia ja minä siirryin sen mukana uudelle tallille. Sieltä käsin ratsastimmekin Kiltsun toisen hoitajan kanssa ensimmäisen kerran erään pienen tallin pihalle ja pyysimme lupaa ratsastaa kentällä. Jatkossa saimme sieltä toisen ponin vuokralle ja pääsimme ratsastamaan kahdestaan maastoon ja kentälle. Menin yleensä supervilkkaalla Bella-ponilla, josta pidin tosi paljon. Sain hypätä sillä ja olin melkeimpä ainoa, joka sillä pärjäsi kunnolla.


Toinen hoitaja hyppäämässä, ilmeisesti minä olen
tuolloin ratsastanut Bellalla.


Kiltsu kuitenkin muutti sitten kesän jälkeen toiselle tallille ja menin sinne mukaan. Toinen hoitaja ei enää päässyt tallille niin useasti, enkä minäkään aina, joten hepan liikutus jäi vähemmälle ja sille tuli vähän huonoja tapoja. Tallilla oltiin puolisen vuotta.
Pulkkaratsastusta siltä talvelta, kun oltiin tuolla tallilla.

Samalla tutustuin mitä ihanimpaan ja huolellisimpaan hevosenomistajaan, mitä vain löytyy. Hänen hevosensa olivat viereisellä tallilla, jonne pääsi ratsastamalla. Kävimme usein maastossa ja kävin monta kertaa liikuttamassa hänen vanhaa suomenhevosruunaansa kärryiltä.
Pappa ruuna

Sitten siirryttiinkin tälle tallille, missä kävimme pyytämässä päästä kentälle ratsastamaan. Kuljin tietysti ahkerasti hoitohevoseni mukana, mutta tässä vaiheessa kävin jo kolmella eri tallilla. Auttamassa vanhan suomenhevosruunan kanssa, Kiltsun luona ja ratsastustunneilla. Jossain vaiheessa suomenhevosruuna Pappa laitettiin pois ja tilalle tuli ihanainen lämminveriravuri Sandra omistajan toisen hevosen seuraneidiksi.

Ihana Sandra neiti parin vuoden takaa :)


Kävin edelleen Kiltsun luona, pääsin leiriavustajaksi, sain ratsastaa tallitöitä vastaan, menin vaikeilla hevosilla ja poneilla, sain kilpailla ihanalla kimolla poniruunalla (vuokrasin sitä myös), jolla muuten sain ensimmäiset sijoitukset ja voitot seuratasolla! Kilpailin siihen aikaan 90cm seurakisoissa.

Poniruuna, jolla aloitin kisaamisen.

Jossain vaiheessa tallin omistajan tyttö halusi kilpailla ponilla, joten jouduin vaihtamaan hevosta. Sain remontteja  ja valmiita hevosia ratsastettavaksi, pääsin kilpailemaan ja sijoituin monella tallin hevosella. Tallin omistajat ovat kyllä kiitokset ansainneet, pääsin toteuttamaan unelmaani ja ilman tätä tallia en olisi siihen pystynyt. (Käyn muuten edelleen tällä tallilla ja tuo oma hevosenikin on siellä ollut jonkin aikaa hoidossa. )
Tallista tuli ratsastustalli, autoin minkä kerkesin ja pystyin. Minusta tuli tallin 'vakiokalustoa', sain ratsastaa niin paljon kuin vain kerkesin ja vastapalvelukseksi autoin tallilla. Olen ollut myös mukana ostamassa tallille tuntihevosia ja kisahevosia, ihan vain tarkkaavaisina lisäsilminä tai koeratsastajan roolissa.
Tallilla on koettu mahtavia hetkiä ja on siellä ollut surullisiakin tapahtumia. Minkäs teet, kun et itse omista hevosia. Silloin mennään hevosen omistajan säännöillä ja se on pitänyt oppia monta kertaa.

Voi tätä rakasta<3 Käytiin kolmet kilpailut, joista kotiintuomisina
4 ruusuketta. Hyppäsin harjoituksissa 110-115 esteitä ja kisoissa
90cm rata taisi olla suurin, mutta oltaisiin varmasti edetty isompiin,
jos olisi ollut kunnossa. Mutta aina elämä ei ole reilua :/

Koko tämän ajan kävin myös uskollisesti oikeilla ratsastustunneilla, sain yksäripuolelta aivan mahtavan pikkuisen isokorva puoliveriruunan ratsasettavaksi estetunneille. Tällä ruunalla minulle oli lupa käydä valmennuksissa ja kilpailla.
Sen lisäksi sain hevosia käyttöön valmennuksiin ja kilpailuihin tältä toiselta tallilta.
Lisäksi olen ahkerasti käynyt auttamassa Sandran, Santun ja Iitan kanssa. Jossain vaiheessa Sandran omistaja antoi hevosen pois ja otti tilalle toisen lämminveritamman Iitan. Hevoset muuttivat omistajan omalle pihalle ja jossain vaiheessa Sandra tuli takaisin. Näiden hevosten kanssa olen lähinnä maastoillut, mutta omistajalta olen saanut paljon mielettömän hyviä vinkkejä ja oppinut käsittelemään hevosia paremmin.
Iita  ja minä vuodelta 2010
Santtu


Noin 3 vuotta sitten äiti oli ottanut puheeksi työkaverinsa kanssa, että hänen hevosellaan voisi käydä hyppäämässä ja ratsastamassa. Kävin kokeilemassa ja sovimme että käyn noin 1-2 kertaa viikossa. Kerkesin käydä tallilla muutamia kuukausia, kun hevonen muutti tallille jossa olisi pitänyt käydä tunneilla jos olisi halunnut ratsastaa sillä. No se sitten jäi.

Sain tallilta, jossa Kiltsu oli hevosia joilla pääsin kilpailemaan pikkukisoja.
Toiselta tallilta sain vielä yhden liikutettavan yhdessä vaiheessa, ihana hömppä Taneli ruuna, joka oli suomenhevosen ja lämminverisen risteytys. Ratsastelin sitä 1-2 kertaa viikossa. Joskus tuli pidempiä taukoja ja joskus yritin käydä useammin. Olisin saanut valmentautua ja kilpailla tälläkin ruunalla ja sitä jopa kaupiteltiin minulle.

Tanelilla kouluilemassa, etukeno :D

Vuodenvaihteessa 2011-2012 sain kuitenkin viestin nykyisen hevoseni entiseltä omistajalta, että tamma siirtyy toiselle tallille (joka oli muuten se talli missä aloitin hoitamaan ensimmäistä hoitohevostani!), haluanko taas ratsastaa sitä jatkossa. Tottakai halusin! Rupesin käymään tammalla 1-2 kertaa viikossa, sain valmentautua, kilpailla yms. kävimme alkuaikoina mm. Henrik Ehnrootin valmennuksissa ja saatiin paljon kehuja!
Ratsastin tässä vaiheessa niin montaa hevosta, että saatoin käydä kolmella tallilla päivässä ja ratsastaa 5 eri hevosella samana päivänä. Hiihtolomalla laskin ratsastaneeni 12 tuntia 6 päivänä kun kävin tallilla. Miettikäähän miten monta tuntia minulla on tallilla vierähtänyt.. Kävin varmaan 5 eri tallilla siihen aikaan. Voin sanoa, että aikaa ei riittänyt mihinkään ylimääräiseen, hyvä että sai koulun klaarattua.
Lopulta jouduin tiputtamaan Tanelin liikutuslistalta pois, aika ei yksinkertaisesti riittänyt.

Kesällä päästiin tamman kanssa kilpailemaan kunnolla, kehityttiin ja pärjättiin. Talvi treenattiin harkkakisoja ja päästiin starttaamaan alkuvuodesta 2013 ekat 110 radat. Ensimmäinen 110 rata oli muuten 0 rata!
Helmikuussa hevonen olisi lähtenyt alta ja ajattelin, että ei taas. Nyt on niin monta hevosta lähtenyt alta joko kuoppaan tai uuteen kotiin, että tästä hevosesta en halua luopua. Ratsastusharrastus olisi ehkä hiipunut aika nolliin, sillä inspiraatiota ei ollut kouluttaa taas jonkun hevosta pikkuluokista ylöspäin. Sitten olisi taas käynyt sama juttu ja hevonen olisi lähtenyt alta.
Niimpä sain tahtoni läpi ja tässä sitä ollaan, hevosen omistajana! :) Vaikka alku on ollu kivikkoinen, niin 2 viikon takaisen torstain hypyt antoivat vähän osviittaa siitä, että heppa rupeaa olemaan pikkuhiljaa taas kunnossa.
Treenailu siis jatkukoon!
 
 
- nica
 
ps. Nyt on kuvia päivitelty, enjoy!

6 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiva! :) Tee vaan lisää näitä tälläsii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :) Katsotaan mitä saan jatkossa aikaan..

   Poista
 2. Jep! Jos sulla on lisää kuvia sieltä englannista nii oisin kyllä kiinnostunu lukemaan lisää juttuja sieltä englannista !! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englannista kirjoittelen kyllä mieluusti, kun pääsen muistelemaan taas niitä aikoja. Ja saisinkohan jokusen videonpätkänkin näkyville, pitää yrittää :)

   Poista
 3. kiva postaus ja laita joskus siitä sun omastakin hevosesta kuvia:)

  VastaaPoista