maanantai 10. kesäkuuta 2013

52. Kysymyksiin vastailua vol 1.

1. Piirrätkö kuvia jos "tilaa" ?
- Juu piirrän tilauskuvia pientä korvausta vastaan. Kannattaa laittaa sähköpostia nica@teepa.net jos kiinnostaa ja kysellä siellä lisää :)

2. Millainen hevosesi on? Laita siitä pari kuvaa näkyville
- Miun hevonen on 8 vuotias trakehner tamma, joka on ihanan rehti ja rehellinen ratsu. Joskus vähän laiskansutjakka (eteenpäinratsastettava), varsinkin isommilla esteillä. Kouluun ei ole niin kamalasti liikettä, mutta estehevoseksi se on hommattu.
Kilpailin tällä jo vuoden ennen kuin ostin sen omaksi, joten tunsin hevosen jo hyvin. Se nosti miut seura 90cm esteiltä alue 100cm ja harjoistuskisoissa käytiin jo 110cm luokkia. Ja startattiinhan mekin 110cm aluekisoissa, mutta sieltä tuli hylky, kun hevonen oli ilmeisesti kipeä eikä halunnut hypätä. Nyt tamma onkin ollut n. 3kk saikulla tuon jälkeen.
Kuvia olenkin jo tähän blogiin laittanut pari, mutta tässäpä vielä yksi ratsastuskuva :)
Kuntoutusajalta, mentiin paljon rennosti pitkällä ohjalla ja tässä ilmeisesti väistöä hyvin keskittyneesti :)


3. Jos et piirtäisi soittaisitko jotain?
- Itse asiassa soitan tälläkin hetkellä kitaraa ja vähän silloin tällöin pianoakin. Silloin tällöin myös laulan, kun soittelen kitaraa. Pianolla en osaa säestää itselleni :D Jos en piirtäisi niin yrittäin varmasti osata soittaa pianoa paremmin.

4. Unelma ammattisi lapsena?
- Lapsena.. jaahas. Enpä oikeastaan muista. Olisinkohan halunnut ratsastuksenopettajaksi tai kilparatsastajaksi. Viimeisin suuri unelma oli eläinlääkäri, mutta noh sekin jäi vaan haaveeksi.

5. Kuinka nuorena aloitit hevosten piirtämisen?
- Koska olen ollut hevostyttö ihan pienestä tytöstä asti, niin ala-asteella piirsin ja kirjoitin vain hevosiin liittyviä juttuja, mistä opettajan piti jo puhua vanhempieni kanssa. Mutta oikeasti rupesin piirtämään ehkä vuonna 2004 ja siitä eteenpäin, kun kaveri piirsi ihan mielettömän hienon hevosen ja olin todella kateellinen sille piirrokselle. Niimpä rupesin harjoittelemaan itsekin piirtämistä, jotta osaisin joskus piirtää niin hyvin.

6. Minkäluonteinen hevosesi on?
- Tähän jo kerkesin 2. kohdassa vähän, mutta luonteeltaan hevoseni on tammamainen käsiteltäessä. Se on vähän herkkis, ei saa mm. suhuttaa mitään tököttiä kun se on niin pelottavaa. Mahaa harjatessa pitää vähän potkiutua yms. muuten se on kyllä aika nallekarhu ja tykkää hoivaamisesta.
Ratsastaessa se on laiskahko, tai siis se ei ole mitenkään ylienerginen. Jos sillä on liikaa energiaa niin kaikki se ylimääräinen höyryäminen tapahtuu ylöspäin (pystyynhyppiminen..) eikä eteenpäin (ryöstäminen). Mm. tamma ei ole koskaan ryöstänyt minulta maastossa, vaikka mentäisiin kuinka kovaa. Enemmänkin sitä saa hoputtaa eteenpäin, jos haluaa vauhtia. Sen kanssa on parasta maastoilla yksin, porukassa se jää vähän aina toiselta jälkeen kun se on niin hidas.
Kouluhevoseksi sillä ei varmaan riitä liikettä, sen kanssa joutuu tekemään paljon hommia että se liikkuu oikein päin ja nätisti. Esteistä se tykkää hirveästi. Se on tosi rehellinen hyppääjä, mutta tarvitsee aina tosi paljon vauhtia, varsinkin kun esteet nousee (100cm->).
Mm. laukkaa saa koottua ihan hirveästi, joten jos tehdää kontrolliharjoituksia niin ne on tosi helppoja, mutta sitten taas kun pitää venyä niin silloin pitää tehdä hirveästi töitä laukan kanssa. Menee mielellään sellaista mukavuusalue-laukkaa, eli vähän humpsutellen.
Huomasin, että heppa on kipeä kun se rupesi talvella kieltämään. Se ei kiellä ikinä ja kun se kielsi kahdesta luokasta ulos, niin arvelin että jotain on vikana. Ja niinhän sitä olikin ja saikulle jouduttiin selkäkipujen takia.

7. Kuinka usein yleensä piirrät esim. viikossa?
- Nyt kun on vähän kaikkea muuta (hevonen, töitä yms.) niin eipä tuota kerkeä piirtelemään kuin ehkä kerran viikossa, jos välillä sitäkään. Ennen kyllä piirtelin hyvällä tuurilla melkein joka päivä.

8. Kumpia on kivempi piirtää, liike- vai rakennekuvia? Entäs este- vai koulukuvia?
- Liikekuvia on kivempi piirtää, koska niihin saa kaikkea kivaa pientä juttua (jos on varusteita) ja muutenkin niissä on vähän enemmän haastetta. Ja sitten estekuvia on kivempi piirtää kuin koulukuvia, koska pidän enemmän esteratsastuksesta :)

9. Tykkäätkö valokuvata?
- Kyllä, tykkään valokuvata. Omistan Pentaxin järjestelmäkameran, jolla kuvailen silloin tällöin.

10. Kuinka paljon olet tallilla?
- Laskeskelin tuossa, että minulla menee tallilla 2-5h päivässä, riippuen mitä teen milloinkin. Sen lisäksi että käyn tuolla omaa hevosta hoitamassa päivittäin, niin saatan käydä myös muilla talleilla satunnaisesti ja siellä vierähtää n. 3h kerrallaan tai enemmän.

11. Mitä haaveilet tekeväsi tulevaisuudessa?
- Voi että, vaikka mistä :) No yhtenä ainakin toivon, että hevonen kuntoutuu ja pääsen kilpailemaan 120 luokkia jossain vaiheessa sekä kenttää. Haaveilen myös toisesta hevosesta ja kivasta työpaikasta..

12. Mikä inspiroi sinut piirtämään?
- Monetkin eri asiat. Joskus se saattaa olla ihan vain joku hyvä kappale(musiikkia), tai esim. se että käyn tallilla, se että katson jonkun World Cup-osakilpailun televisiosta (esteitä), joku hyvä leffa (missä on ihanat värit!) tai joku kuva.. lista on loputon.

13. Oletko mielestäsi hyvä piirtäjä?
- Pidän itseäni ihan suht hyvänä piirtäjänä, vaikka parantamisen varaa on vielä paljon :) Mm. tehokkuutta pitäisi kehittää.

14. Tykkäätkö piirtää päästä keksittyjä kuvia, vai ottaa mallia oikeasta kuvasta?
- Piirrän molemmilla tavoilla. Usein kyllä otan jonkun mallikuvan, jonka perusteella piirrän, koska en ole vielä niin hyvä piirtäjä että osaisin ihan noin vain päästäni loihtia täydellisen hevosen :)

15. Ratsastatko paljon?
- Ratsastan. Saatan parhaina päivinä ratsastaa 3 hevosta päivässä, jos käyn muillakin talleilla. Ennen kuin ostin oman hevosen, niin ratsastin 2-3hevosta päivässä, koska kävin viidellä eri tallilla. Mutta en käynyt tallilla joka päivä.
Mutta nyt on pitänyt vähän rauhoittua, kun oman kanssa menee niin paljon aikaa. Eli tällä hetkellä käyn vain kolmella tallilla. Ratsastan siis oikeastaan joka päivä.

16. Mitä tykkäät eniten piirtää? (esim. eläimiä, mitä eläimiä? vai jotain muita?)
- Hevosia

17. Suosikki tekniikkasi?
- Piirtopöydällä line + värittäminen linejen sisään. Olen kyllä nyt myös innostunut tuosta realistisesta värittämisestä (elikkä ilman linejä ja tarkempaa jälkeä..)

18. Suosikki blogisi?
- Luen monia blogeja (mm. heppatuttujen blogeja), mutta niiden lisäksi tykkään Janitan blogista, Kaktun blogista, Voitto kotiin, Kisamatkalla yms. koska ne ovat todella laadukkaita :) Eli luen siis lähinnä hevosblogeja.

19. Miten innostuit piirtämisestä?
- Varmaan sen takia kun pidin hevosista niin paljon ja halusin opetella piirtämään yhtä hyvin kuin jotkut huiput :)

20. Voisitko tehdä joskus jonkun videon jossa puhut jotain?
- Niitä on jo, elikkä noita videotutoriaaleja ja videoita, joissa piirrän. Ja semmoisia tulee jatkossakin varmasti.

21. Piirrätkö muutenkin kuin koneella?
- Piirrän myös käsin, eli lyijykynä, mustekynä, värikynät, akvarellit yms. Tosin harvemmin niillä.

22. Onko sulla eläimiä?
- On, mulla on hevonen ja koira.

23. Mitä ohjelmaa käytät, kun piirrät?
- Välineistö + ohjelmat mitä käytän on esitelty täällä: http://myblogmyartt.blogspot.fi/2012/09/7-ja-milla-naita-kuvia-piirretaan.html

24. Kauan olet piirtänyt?
- Aktiivisesti n. 8-9 vuotta

25. Voisitko joskus julkaista jotain oikeasti vanhoja piirroksiasi?
- Juu voisin, täällä (http://myblogmyartt.blogspot.fi/2012/09/10-kehityskertomuksia.html) onkin vanhimmat vuodelta 2005 (kaiketi), mutta lupaan etsiä jostain vanhempiakin ja laittaa näytille.

26. Oletko aina ollut yhtä lahjakas ja hyvä piirtämään, vai onko se kehittyny ajan myötä?
- Täältä näkee kehitystä http://myblogmyartt.blogspot.fi/2012/09/10-kehityskertomuksia.html
Vois siis sanoa, että en ole lahjakas, vaan olen opetellut paremmaksi :)

27. Mikä sai sinut innostumaan tietokoneella piirtämisestä?
- Kaikki hienot kuvat, mitä näki mm. Deviantartissa :)

28. Mikä sun kuvaamataidon numero oli kevättodistuksessa?
- 10, muistaakseni ysin lopulla. Ja taisin lukiossakin saada yhdestä ja ainoasta kuvaamataidon kurssista 10, jonka siis kävin. Opettaja oli hevosihmisiä, niin sain piirrellä hevosia :))

29. Pelkäätkö mitään eläimiä?
- Pelkään hämähäkkejä, ja inhoan ötököitä. Mutta eläimiähän ne ei ole, joten en siis pelkää mitään eläintä.

30. Lempiruokasi? Top 3
1. Kanasalaatti (nam!)
2. Karjalanpiirakat (menee jo ihan ruuasta, kun syö monta!)
3. Perus makaronilaatikko (jos sitä saa jo ihan suoraan uunista)

31. Mikä hevosten piirtämisessä on kivointa ja mikä tylsintä?
- Vaihtelee vähän. Joskus on mukava piirtää linejä, joskus on mukava värittää.
Mitä eläimiä tykkäät eniten piirtää?  Tylsintä on joskus ihan pohjavärin laittaminen, ennen kun pääsee varjostamaan ja laittamaan valoja.

32. Mikä on vaikeinta eläinten piirtämisessä?
- Anatomia ja ilmeet.

33. Entä helpointa?
- Värittäminen, minulle ainakin

34. Osaatko piirtää Gimpillä hevosia?
- En varmaan, pitäisi ladata Gimp ja kokeilla joskus, en ole oikeastaan käyttänyt Gimpiä kuin joskus kuvien pienentämiseen ja muokkaamiseen.

35. Mitä ilmaisohjelmaa suosittelet aloittelevalle hevospiirtäjälle?
- Varmaan Gimp:iä, sillä se on ilmainen ja sillä piirtävät monet hyvätkin piirtäjät. Toki voi käyttää testiversioita mm. Corelin ohjelmista ja Adoben ohjelmista. Ne on ns. trial eli kokeiluversioita, jotka toimii 30pv.

36. Mikä on mielestäsi tärkeintä hevosen piirtämisessä?
- Riippuu minkälaista kuvaa piirtää. Jos piirtää tunnelmallista kuvaa niin tuskin täysin täydellisellä anatomia alla on niin väliä, kunhan saa tunnelman välitettyä ja sitten taas muotokuvassa havitellaan todellisuudennäköistä kuva..

37. Aiotko alkaa kirjoittamaan blogiisi hevosestasi, vai pidätkö blogin edelleen vain piirrosblogina?
- Jos te haluatte, niin voin silloin tällöin laitella kuulumisia, mutta oikeastaan ajattatelin pitää tämän ihan taideblogina.
Sitten taas minulle ei ehkä ole aikaa eikä materiaaliakaan tehdä hepalle omaa blogia, joten pääsyin siihen vaihtoehtoon että saatte tänne aina silloin tällöin erillisiä kuulumisia jos haluatte.

38. Oletko piirtänyt paljon näkemiäsi hevosia (tai elämiä tai ihmisiä) siis silleen, että katselet elävää mallia etkä valokuvaa?
- Oikeastaan en ole piirtänyt elävästä mallista ikinä (eläimiä), maisemia joskus koulussa. Joten tätä pitäisi kyllä kokeilla. Se vaatisi kuitenkin vähän nopsakamman piirrostyylin opettelua, sillä en ehkä voi piirtää elävästä mallista 5 tuntia putkeen. Voi hevonenkin sanoa siinä vaiheessa, että poseeraa yksinäsi. Samoiten tietokoneella olisi vaikea piirtää elävästä mallista, joten pitäisi piirrellä käsin.
Otan tämän nyt haasteeksi :)

39. Pidätkö enemmän sarjakuvamaisesta/rennosta vai realistisesta piirrostyylistä, ja kumpaan useimmiten tähtäät?
- Riippuu minkälainen työ kyseessä. Jos haluan piirtää jotain nopeaa niin silloin se olisi sarjakuvamainen, kun taas jos on tilaustyö esim. muotokuva niin sen tulisi yleensä olla realistinen.

40. Onko sinua koskaan lannistettu piirtämisen suhteen?
- Kyllä. Joskus olen saanut todella ilkeää palautetta.  Mutta pahemmin olen itse lannistunut, kun ei onnistu tai kun katselee muiden miljoona kertaa parempia töitä ja tulee fiilis että en vain ole tarpeeksi hyvä.

41. Onko sinusta koskaan tuntunut, että haluaisit lopettaa piirtämisen?
- Kyllä tätäkin, kenelläpä ei jostain asiasta tulisi tuollainen fiilis joskus. Varsinkin silloin, kun ei tunnu piirtäminen onnistuvan sitten millään tavalla niin tekee mieli lopettaa koko homma ja siirtyä tekemään jotain ihan muuta. Tosin tästä on kauan aikaa, nyt ei ole pitkään aikaan tehnyt mieli lopettaa kun on kalliit piirtopöydät yms. välineet :) Pakko vain jatkaa!

Ja toivottavasti näitä tulee lisää, että pääsen vielä vastailemaan kysymyksiin. Ja muistakaahan osallistua arvontaan!

- nica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti