keskiviikko 23. tammikuuta 2013

35. Väritystutoriaali (realistinenvärittäminen) vol 1

Hoi! 150 lukijaa kun tuleepi niin järkkään taas jtn extraa sitten teille :) (tämä näin ilmoituksena ensimmäiseksi ;)  )

TUTO osa1

Teen näitä tutoja nyt varmaan useamman, erilaisita tyyleistä ja koska teen tätä nyt sitä mukaa kuin tuo kuva edistyy niin olkoon tämä siis väritystutoriaali (realistinenvärittäminen) vol 1.
Kokoan nämä sitten tutoriaalisivulle kaikki yhdeksi möykyksi kun on valmis! :)

Eli tässä väritystutossa näytän vaiheittain, miten väritetään realistisella tyylillä musta hevonen. Tätä voi tottakai soveltaa sitten muihinkin väreihin (käyttäen ihan samaa tekniikkaa!).
Valitettavasti idea tuli mieleen juuri äsken, kun olin jo jonkin verran kerennyt piirtää/värittää, mutta tästä lähtien tulee varmasti tarkempia kuvia tarjolle. Yritän nyt selittämällä kompensoida näitä huonoja mallikuvia.

Kaikki mallikuvat löytyvät suurempina osoitteesta http://www.teepa.net/images/tuto2


Aloitetaas ihan tästä perusvaiheesta. Eli meillä on nyt edessämme luonnos johon haluamme sitä itse väriä sitten saamaan päälle. Koska väritämme realistisella tyylillä, niin nämä luonnoslinet jäävät lopulta kokonaan piiloon, joten niiden ei tarvitse olla täydelliset.

Kuten kuvasta huomaa, niin jouduin muokkaamaan mittasuhteita, vielä kun olin olevinani piirtänyt luonnoksen valmiiksi. Siispä leikkasin osan ja siirsin sitä vähän alaspäin tai sivulle. Lisäksi jotain tiettyä kohtaa saa suurennettua, pienennettyä tai käännettyä phoshopilla kun leikkaa ensin jonkun kohdan ja painaa sitten Ctrl ja T.

Kun olet tyytyväinen luonnokseen, niin sitten tehdään luonnoslayerin alle UUSI LAYER, johon tulee perusväri.
Luonnoslayeria häivytetään n. 50% läpinäkyväksi, jotta nähdään värittää myös luonnoksen ääriviivojen alle.



Uudesta layerista tulee siis pohjavärilayeri. Elikkä otetaan joku väri (mustassa tummanharmaa/ muu tumma väri.) EI MUSTAA, koska siihen ei saa tehtyä varjoja enää!

Pohjaväriä lisätessä otetaan sopiva brushinkoko (ei liian iso, eikä liian pieni, koska värittäminen hankaloituu) ja opacityn pitää olla 100%, sekä hardness 100% (reunoista halutaan terävät).

Sitten vain väritetään tarkasti siistit reunat. Jotta saadaan kerralla hyvät, siistit reunat niin luonnoslinen kannattaa olla suht. tarkka ainakin ääriviivoiltaan jotta jotakuinkin tiedetään miten ääriviivat menee. Se helpottaa siis värittämistä.

Reunat ja pienet yksityiskohdat voi tehdä pienemmällä brushilla ja kun on saanut reunat tehtyä, niin sitten keskutan voi värittää isommalla brushilla niin sen saa tehtyä nopeammin.

Jos haluaa, niin tässä vaiheessa voi suunnitella hevosen väripalettia vaikka uudelle layerille yläkulmaan. Siitä on sitten helppo valita värejä sitä mukaa kun värittää.


Sitten luodaan taas UUSI LAYERI, joka olisi tällä kertaa yksityiskohtaisemmalle värille.Siitä tehdään clipping mask edellisen täysvärilayerin päälle, jotta voidaan huoletta värittää niin, että ei haittaisi vaikka väri menisi yli edellisen täysvärilayerin rajojen yli, sillä yli mennyt väri ei näy. Clipping maskin saa photoshopissa, niin että klikkaa valittavan layerin kohtaa (sivupalkissa) väärällä hiirellä ja valitsee että Create a Clipping Mask.

Kun tämä uusi, yksityiskohtaisempaa väritystä varten tehty layeri on liitetty alempaan pohjavärilayeriin, niin kannattaa jättää luonnoslayerilla olevat luonnoslinet vielä n. 30% läpinäkyviksi päälle. Niistä nähdään suurinpiirtein missä menee esim. poski ja turpa, jotta osataan rueta hahmottelemaan niiden muotoja ihan oikeilla väreilläkin. 

Tähän viereiseen kuvaan olen nyt ruennut ihan vain lätkimään perusävyjä (tummempaa harmaata ja vaaleampaa harmaata, jotka muuten molemmat vivahtavat vähän siniseen) niihin kohtiin missä mallikuvan mukaan on. Hahmottelin turpaa luonnoslinejen mukaan ja samoin poskea, jotta sain ne erilleen kaulasta, jotta niitä on helpompi lähteä värittämään tarkemmin. Brushina oli 19-50px kokoinen teräväreunainen (hardness 100%), 50% opacitya omaava brushi, jolla lähdin laittelemaan noita värejä. Katsoin mallikuvasta vähän sitä suuntaa minne ne värit joutuvat, mitkä osat hevosesta tulevat tummillalla ja mitkä ei niin tummalla, mihin tulee kaikista vaaleimpia kohtia ja mihin ei niin vaaleita. Tässä vaiheessa ei ole mitään väliä miltä väritysjälki näyttää, sillä tämä on vain ja ainoastaan sitä perusvarjostusta ja 'valotusta', jonka päälle on sitten huomattavasti helpompi lähteä värittämään tarkempaa väritystä. Senkin takia helpompaa värittää näiden värien päälle, koska alla on jo suunnilleen haluttua sävyä, joten jos käytetään jatkossa 20% opacitya tai alle, niin joutuu kyllä moneen kertaan vetekemään brushia edestakaisin, ennen kuin väriä oikeasti alkaa tarttumaan. Se tarttuu helpommin, jos alla on jo samaa sävyä/sävyastetta :)

Elikkä tästä sitten jatkellaan eteenpäin! Stay tuned!

- nica


                                                               

2 kommenttia: