tiistai 12. toukokuuta 2015

73. Tutoriaali - Siluettikuvan tekeminen

Nyt hieman piirtämisestä poikkeava tutoriaali. Tämä tutoriaali on toteutettu Photoshopilla, mutta lienee käyttökelpoinen muissakin kuvankäsittelyohjelmissa pienellä hienosäädöllä. Kuvan, josta lähdin tekemään siluettikuvaa on ottanut Mirella Ruotsalainen - http://hertjekker.net/

1.

Vaihe 1. Lähdetään liikkeelle siitä, että otamme siluetiksi halutun kuvan esille kuvankäsittelyohjelmaan ja valitsemme työkalupalkista (vasen reuna) pyyhekumin.

Sitten voidaan joko aloittaa suoraan kumittamaan kuvasta ylimääräisiä reunoja pois hevosen ja ratsastajan ympäriltä, jolloin taustalle ilmestyvä pohjaväri määrittyy sen mukaan, mikä väri meillä on paletista valittuna. Minulla se olisi ollut tuo vihreä, mikä näkyy tuolla vasemman palkin värivalinnoissa. Ylempi väri on se, jota ilmestyy piirtäessä ja alempi (tässä tapauksessa vihreä siis) ilmestyy pyyhkiessä.

Halusin kuitenkin kuvaan läpinäkyvän taustan, joten siirrytään vaiheeseen 2.


2.
Vaihe 2. Mennään sellaiseen välilehteen kuin Layers, eli vapaasti suomennettuna Tasot. Painetaan Background-layerin päällä väärää hiirtä ja valitaan Duplicate Layer (Kopio/monista taso).3.
Vaihe 3 on niinkin yksinkertainen, kuin tulevan layerin nimeäminen ja OK:n painaminen. En itse nimennyt layeria uudelleen, vaan painoin suoraan OK.


4.
Vaihe 4. Meille ilmestyy nyt Background copy-niminen layeri entisen Backgroundin yläpuolelle. Voimme tässä vaiheessa piilottaa alkuperäisen Background-layerin klikkaamalla tuossa layerin nimen vieressä olevaa silmää. Valitaan sitten klikkaamalla tuo ylempi, näkyvissä oleva layeri käyttöön. Kun layeri on käytössä, niin se näyttää tuollaiselle siniselle, eli valitulle.


5.

5.
Vaihe 5. Hypätään tässä vaiheessa tarkastelemaan pyyhekumin kokoa. Käytössä minulla oli aluksi aivan liian suuri 19px pyyhekumi. Tuossa ensimmäisessä kuvassa on siitä esimerkki. Se oli niin suuri, että en pystynyt pyyhkimään sillä tarpeeksi tarkasti. Otin siis käyttöön 9px kokoisen pyyhekumin isompien ja tasaisten alueiden pyyhkimiseen ja käytin sitten vielä pienempää 3px tai 1px pyyhekumia tarkkojen kohtien pyyhkimiseen. Näitä tarkkoja kohtia olivat mm. ohjien välit ja häntä.

Piirtopöydän paineentunnistus jumitti totaalisesti, joten jouduin vaihtelemaan pyyhekumin kokoa tosi usein, kun halusin tehdä siistiä jälkeä. Se vastasi vähän tilannetta, jossa joutuu käyttämään hiirtä. Hiiressähän ei ole samanlaista paineentunnistusta kuin piirtopöydässä ja kynässä.


6.
Vaihe 6. Tässä näkyykin jo, kun olen lähtenyt pyyhkimään hevosen ympäriltä taustaa pois. Tuo ruutukuvio meinaa sitä, että taustaa ei ole ollenkaan eli kuva on ns. läpinäkyvä.

7.
Vaihe 7. Kun hevonen ja ratsastaja ovat kauttaaltaan rajattu, niin kannattaa ottaa paljon isompi pyyhekumi käyttöön. Tässä kohtaa se oli minulla 69px kokoinen. Sitten ottaa isommat alueet isommalla pyyhekumilla, jotta saa taustan pois nopeammin.

8.
Vaihe 8. Tässä vielä kuvaa rajatusta hevosesta ja esimerkki paikasta, jossa käytin pientä 1px tai 3px kokoista pyyhekumia. Se alue on rajattu punaisella ympyrällä.
Ei haittaa jos hevosen tai ratsastajan eteen jää esim. estetolppa, sillä kun kuva on musta niin sitä ei tule näkymään jos rajaus on kuitenkin tehty hevosen muotojen mukaan.

9.
Vaihe 9. Kuvaan voi laittaa esimerkiksi mustan taustan, jotta näkee mahdolliset taustanpalat, joita kuvaan on vielä voinut jäädä. Luodaan uusi layer oikeasta alanurkasta Layer-välilehdeltä. Sitten klikataan Layer 1. valituksi, vaihdetaan haluttu taustaväri väripalettiin ja valitaan vasemmasta valikosta Paint Bucket eli maalipurkki, jolla saa yhdellä klikkauksella väritettyä koko taustan valitulla värillä.

Tämän jälkeen vaaleat "roskat" näkyy helposti ja ne voi käydä pyyhekumilla ottamassa pois.

10.
Vaihe 10. Tässä vaiheessa kannattaa viimeistään tallentaa työ esim. PSD-muotoon, josta pääsee sitten jatkamaan, jos seuraavissa vaiheissa menee jotain pieleen.
Tallensin työn ja sen lisäksi kävin ottamassa kopion Background copy-layerista vaiheiden 2, 3 ja 4 mukaan. Uusi layeri on nimeltään Background copy 2. Aiemman layerin voi vaikka piilottaa pois näkyviltä.

11.
Vaihe 11. Sitten valitaan uusin tehty layeri Background copy 2 aktiiviseksi. Sitten mennään yläpalkin kautta Image >> Adjustments >> Curves... (Tai suoraan Ctrl + M)

12.
Vaihe 12. Saadaan esille tämän näköinen ikkuna.

13.
Vaihe 13. Nyt saadaan yhdellä pienellä säädöllä rajatusta kuvasta täysin musta, eli valmis siluettikuva.

Raahaa "diagrammi"-kuvan oikeasta ylänurkasta pieni laatikko alareunaan. Punaiset merkit opastavat. Kuvassa 13 ei näy laatikkoa oikeassa yläreunassa, mutta jos vilkaiset takaisin kuvaan 12, niin siellä se on näkyvillä. Kun olet tehnyt tämän siirron ja esikatselu (preview) on päällä, niin kuvasi tulisi muuttua mustaksi. Sitten painat vain OK ja sinulla on valmis siluettikuva.

Valmis siluettikuva
Kuva kannattaa vielä rajata ja pienentää. Sitten se kannattaa tallentaa niin PDS-muotoon, kuin PNG-muotoonkin. Yleinen JPG-muoto ei tue läpinäkyvyyttä, joten jos taustasta haluaa läpinäkyvän niin se on tallennettava PNG-muotoiseksi.

Muista silloin laittaa kuvaan seuraava säätö, kun olet tallentamassa kuvaa png:ksi. Tämä ruutu pitäisi ilmestyä automaattisesti. Valitse ehdottomasti Interlaced, muuten tausta ei tule olemaan läpinäkyvä.

Toivottavasti tästä tutoriaalista oli teille apua, teen lissä kyllä myöhemmin. Jos on jotain kuvankäsittelyyn liittyvää mielessä, johon haluaisitte vastauksen tai vinkkejä niin kommentoikaahan alle. Yritän sitten jossain vaiheessa toteutella niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti